Autor(i) carte: Octavian Paler
Descrierea cartii (nu este acceptat copy-paste)
Titlul mi s-a parut interesant. Citisem anterior "Viata pe un peron", asa ca oarecum stiam stilul autorului. Am pornit lectura cu mult interes.
In carte sunt prezentate mai multe procese interpretate de autor intr-o maniera extrem de interesanta. Printre ele se numara si procesul lui Don Juan la care o femeie rosteste o pledoarie. Nu am citit cartea Don Juan, insa prin ceea ce spunea femeia mi-a fost atras interesul. Esential este ca nici o femeie nu l-a acuzat pe cuceritor, el nu a promis nimic niciuneia, a oferit doar o noapte de placere si atat. Mi-a placut si ideea ca nu nu-l putem inchipui pe Don Juan ajuns la varsta batranetii asemeni lui Casanova (nu am citit nici acest roman). Mitul lui Don Juan reprezinta un cuceritor aflat in floarea varstei, atragator, imaginea aceasta neputand fi asociata cu a unui batran.
Mi s-a parut interesanta viziunea autorului desprea barbarii si neo-barbari, cat si parerile lui referitoare la personajele din scena publica actuala.
Urmatorul proces este cel al lui Don Quijote (am citit candva o repovestire a romanului). Sunt exprimate cateva opinii interesante: de ce nu ar mai putea exista Don Quijote in zilele noastre, cum in povestea lui regasim adevaratul mit al dragostei, legatura dintre "donquijotism" si Gaugain, superioritatea sa pentru faptul ca a luptat pentru visul lui, nepasandu-i de ce spune lumea, spre deosebire de noi care ne multumin doar sa visam.
Se pune intrebarea daca Procust era intr-adevar un talhar sadic, maniac sangeros. Putem crede ca el a aplicat porunca de la Delfi:"Nimic prea mult", adica totul sa aiba o masura, moderatie.
Sunt prezentate multe exemple de incalcare a acestei porunci, chiar templul pe care este scrisa o dovedeste.
Sunt de acord cu ideea ca nu trebuie sa vizitezi locurile despre care ai citit, in care s-au intamplat diverse fapte, cu dorinta de a-ti fi confirmate inchipuirile tale. Fiecare isi creaza propria imagine referitoare la cadrul actiunii, iar confruntarea cu realitatea nu e intotdeauna cea mai fericita.
Am fost incantata sa descopar o alta viziune despre cazul lui Narcis, nu doar arhicunoscuta idee ca era indragostit de propria persoana, fapt ce i-a cauzat moartea... Doar nu era prima oara cand isi vedea imaginea.
Am scris aici doar cateva din "procesele mitologice" prezentate in carte.
Consider ca lecturarea acestei carti m-a imbogatit spiritual, mi-a deschis dorinta de a citi operele care sunt analizate aici. Perspectivele din care sunt privite diferite cazuri m-au provocat sa nu ma multumesc doar cu ceea ce este scris, ci sa incerc sa privesc mai in profunzime. Cartea se citeste foarte usor, nu iti da timp sa te plictisesti, iti acapareaza toata atentia.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Nota:
Acest post a fost adaugat in lista de premiere a concursulului organizat de 99bloguri intitulat Concurs nr. 2 : 99bloguri premiaza recomandarea unei carti citite
Concursul 99bloguri premiaza recomandarea unei carti citite se desfasoara in perioada 07/12/2010 - 19/12/2010 si are ca premiu Cine suntem Autor: Dan Puric.
Vor urma in fiecare luna cate 2 asemenea concursuri astfel incat pe langa recomandarea unei carti citite de tine pentru cititorii si vizitatorii 99bloguri sa existe si posibilitatea de a castiga una din cartile puse ca premiu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu