Un produs Blogger.

Valoare vs. Talent

Dai dovada de simpatie?

Iti place acest post?

www.mariansabo.com

Zilele astea s-au reaprins multe discutii pe tema asta! Gargara, la greu!
Asa ca, m-am intrebat si eu:
-Ce-i aia “valoare”?… Ce inseamna “talent”?…
Si am purces la a cauta in DEX online, definitia cuvantului “valoare”. Iata ce am gasit:
VALOÁRE s. f. 1. însușire a unor obiecte, fenomene, fapte, idei de a corespunde trebuințelor sociale și a idealurilor generate de acestea; suma calităților care dau preț unui obiect, unei ființe, unui fenomen etc.; însemnătate, preț, merit. ; judecată de valoare = judecată care enunță o apreciere; a pune în valoare = a demonstra calitățile esențiale ale unei ființe, ale unui lucru etc.; a valorifica. (concr.) ceea ce este important, valoros; om care întrunește calități deosebite…
Am cautat si definitia cuvantului “talent”! Si am gasit:
TALÉNT, talente, s. n. Aptitudine, înclinare înnăscută într-un anumit domeniu; capacitate deosebită, înnăscută sau dobândită, într-o ramură de activitate, care favorizează o activitate creatoare. Loc. adj. De talent = talentat. ; Persoană înzestrată cu aptitudini remarcabile.
Asa ca talentul este recunoscut in functie de “trebuintele sociale si a idealurilor generate de acestea” pentru a fi recunoscut drept valoare.
Iar intrebarea retorica “de ce nu recunoastem valorile?” are un simplu raspuns:
Valoarea
Ca asta genereaza dispute, e un lucru firesc! Traim intr-o societate a dualitatii, iar “baza progresului este conflictul… de idei” , cum am fost invatati. Ca asta duce la razboi… vedem?
Si uite-asa ajungem la sistem! Totul trebuie sa functioneze pe competitie, iar cel mai bun castiga!…
Frumos spus! Dar in practica vedem ca functioneaza taman, altfel!
Ce vreau sa-ti spun?
Ca lucrurile azi, decurg firesc in parametrii sistemului creat!
Totul “trebuie” comparat!… Totul trebuie validat!… Asa suntem dresati!
Nimeni nu ne spune CA TOTUL ESTE ! Si atat!…
Numai ca o mana de tipi stiu cu adevarat ce se intampla, iar restul sunt “aburiti” cu minciuni…
Sa luam cateva dintre ele…
L-am vazut cu ceva vreme in urma pe Bill Gates, intr-un documentar, cum se framanta de mama focului ca invatamantul American este in colaps! “American” am spus! Nu, nu se plangea de cel romanesc! Dar nu strica sa ii vezi mai ideaproape si pe cei care plang azi, soarta invatamantului romanesc! Cine stie s-ar putea sa ai surprize!
Si continua, bietul de el, sa planga ca in curand nu va mai exista forta de munca calificata (imi place cacofonia!)…
Auzi, tu?!… Forta de munca… adica sclavi… Ca Bill nu are nicio facultate terminata! Stia ca nu-i va folosi asta pentru a junge stapan! Dar, are nevoie acuta de sclavi calificati! Care sa produca… bogatie pentru el!
Uite ce zicea un tip cinstit, Lawrence Ellison, presedintele Oracle, care a tinut urmatorul discurs studentilor, care au terminat facultatea Yale. N-a putut sa-si termine discursul, deoarece a fost dat jos de pe scena.

“Daca ma uit la voi nu vad nici un viitor fericit, nu vad nici un director proeminent. Acum, sigur sunteti bulversati! Asta e normal. Totusi, va puteti intreba, cum vin eu, Larry Ellison, care n-am terminat facultatea, ca sa va judec pe voi, studentii celei mai renumite facultati? Stati sa va explic!

Deoarece eu, Lawrence Ellison, al 2-lea cel mai bogat om a planetei, am picat la facultate si voi nu. Deoarece Bill Gates, cel mai bogat om al planetei, a picat la facultate si voi nu. Deoarece Paul Allen, al 3-lea cel mai bogat om al planetei a picat la facultate si voi nu.

Si deoarece Michael Dell, care momentan este doar pe locul 9, a cazut si el de la facultate si voi nu! Si domnul respectiv este in ascensiune!…
Acum, sunteti clar foarte bulversati! Si asta este foarte, foarte normal!

Dati-mi voie sa va incurajez, n-ati terminat degeaba facultatea si n-ati facut degeaba rost de o diploma.

N-ati pierdut 5 ani degeaba! Din contra, ati invatat sa munciti pentru bani putini, sa va faceti cunostinte si sa faceti cunostinta (mai deaproape) cu cuvantul TERAPIE. Toate acestea sunt foarte utile. O sa aiba lumea nevoie si de salahori ca voi. O sa aveti nevoie de cunostinte, de programare la terapie la un psiholog.

Fiindca voi n-ati cazut la facultate, n-o sa fiti niciodata printre primii 10 cei mai bogati oameni de pe Pamant! Si va trebui sa va impacati cu un salariu patetic de 200.000 de dolari pe an(!!!!…), salariul urmand sa il primiti de la un fost coleg de facultate, care a cazut la examene si a fost dat afara!

Acum, probabil va ganditi daca mai e vreo speranta pentru voi. Nici o sansa! Voi sunteti deja pierduti. Deja aveti creierul distrus in proportie foarte mare, … irecuperabila!

Acum, ma adresez celor care inca nu au terminat facultatea:
LASATI BALTA FACULTATEA, FACETI-VA BAGAJELE SI PLECATI! Nu reveniti!
Indepliniti-va Visurile!
Fiindca sigur va spun ca, daca vi se distruge creierul, veti disparea mai repede de pe scena afacerilor decat dispar eu acuma de pe aceasta scena gratie agentilor de paza!”
“TREBUIE sa obtii rezultate cat mai bune…”
TREBUIE sa ai succes in viata…”
TREBUIE sa ajungi cat mai sus…”
Mereu TREBUIE sa…
Sunt cateva dintr sloganurile cu care oamenii sunt dresati! De ce? Pentru ca sistemul sa aiba de unde alege! Si uie-asa se pierde frumusetea acestui joc numit VIATA!
Tii minte in copilarie cand jucai fotbal sau alte jocuri… Mai cadeai… te mai juleai… plangeai… si continuai! Abia acum iti dai seama ca atunci erai fericit! Pentru ca:
Nu conteaza!Bucurie pe care oamenii mari au uitat-o! Pentru ca au devenit seriosi! D-aia spun ca fericirea nu exista! Ca au pierdut placerea jocului! Pentru rezultate! Iar rezultatele… sunt ca dracul!
Ba mai mult, oamenii mari se bat ca in povesttile cu zmeul si fat-frumos: “In sabii sa ne taiem sau in rezultate sa ne masuram”…(era sa zic”masturbam”!)
Si-si afiseaza cu un zambet ironic, cu bala atarnand, diplome, conturi, averi, pozitie sociala, putere… privindu-l pe celalat ca pe un biet vierme!… dar uitand vorba aia din copilarie: “cine zice ala e!”…
Iar cand este disperat, omul apeleaza la recunoasterea unor valori din trecutul lui sau al stramosilor sai…
Ce perioada minunata, inainte de razboi, a fost in Romania! Plang duios unii, pe la tv-eu… Dar se vorbeste tare putin de presa vremii pe care daca o citesti… culmea parca ar fi azi!… Ce-i mai injurau pe conducatorii de ieri pe care azi ii lauda! Si tot o mana de baieti destepti erau stapanii, iar restul, majoritatea, o duceau vai de mama lor!
Cine recunostea atunci valorile? Era vreunul care zicea ca “Eminescu e poet national?”…
Iar sfanta biserica “sireaca” cand cu nemtii, cand cu legionarii, cand cu rusii, cand cu… Ca nu-i asa, ea trebuie sa dainuiasca! Ca ce s-ar face “taranul” rob fara stapan!…
Si plansetele si vaietele continua, ca nu-i asa”trebuie sa manance si ei o painica” la televizor… O painica in justitie.. O painica in politie… O painica in politica… Si toti se plang, dar interesele personale ii impiedica sa renunte la “ a face un pas in spate” si a nu mai sprijine sistemul… Iar sistemul ce face?… Ii concediaza in masa!… Iar plansete si vaicareli!…
C-asai blestemat poporul asta! Sa planga, sa stea cu bucile rasfirate in “calea invaziilor straine” si sa tipe ca e mereu violat! Oare?…
Sau chiar ii place?…
Asa ca romanii au talent! Si valoare! Numai ca nici ei nu stiu!


Din partea casei:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Advertisements

Advertisements