Suntem in plina vara ( e drept ca ploua si e frig ca-n octombrie, dar va trece....) si rosiile ne zambesc seducator.Solanum lycopensium-tomata, patlageua sau rosia- contine 80% apa, protide, Fe, P, Na, K, Mg, Zn, Cu, I, B, Ni, Co ( nu, nu-i chiar intreg tabelul lui Mendeleev!), acid citric, acid oxalic, malic si pectic, vit. A, C, K si E, iar culoarea rosie ii este data de carotenul licopin ( de unde ii vine si numele...), un antioxidant care asigura protectie impotriva radicalilor liberi ( motiv pentru care rosiile sunt folosite din plin in curele de dezintoxicare)
In cosmetica naturala sunt recomandate pentru curatarea tenului gras, cu comedoane, dar si in intretinerea tenului normal si uscat, pentru ca revitalizeaza si vitaminizeaza.
Pentru tenul gras
Masca: se amesteca cu putina argila ( caolin) pulpa de rosii zdrobita-dupa ce a fost curatata de samburi si coaja pana se obtine o pasta omogena care se intinde pe fata ; se tine 10-15 minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta. Purifica epiderma , inchide porii sireduce sebumul.
Lotiune impotriva cosurilor: sucul proaspatde rosii se amesteca cu 1/2 apa distilata si se aplica sub forma de comprese pe zonele cu problema ( zona T). Se poate folosi zilnic, dar nu este recomandat unei epiderme sensibile din cauza aciditatii.
Doua linguri de pulpa de rosii se amesteca cu o lingura de ulei vegetal. Uleiul de argan este bun pentru orice tip de ten, iar cel de alune pentru tenul gras.Se maseaza usor pana intra uleiul in piele. Dupa 10-15 minute se indeparteaza cu apa calduta.
Pentru tenul uscat:o rosie data pe razatoare se amesteca cu putin amidon pana se obtine o pasta la care se adauga cateva picaturi de ulei vegetal ( de masline de ex.).Se intinde pe fata si dupa 20 de minute se indeparteaza cu apa calduta.Cu acest amestec se pot masa si mainile atacate de detergenti.
Pentru orice tip de ten: 2 linguri de branza proaspat de vaci se amesteca cu o lingura de lapte, o lingurita de ulei de floarea- soarelui ( hidratant) si pulpa zdrobita de la o rosie.Pasta obtinuta se intinde pe fata pentru 15-20 de minute, apoi se indeparteaza cu apa calduta, dupa care se limpezeste cu apa rece.
Intepaturile de insecte se pot calma prin tamponarea lor cu frunze de rosii zdrobite.Si tot cu ajutorul frunzelor de rosii, dar de aceasta data uscate, puteti scapa de invazia mustelor si a tantarilor daca le insirati pe o ata si le agatati la fereastra.
Si probabil ati ghicit: dupa recomandarea rosiilor pentru ingrijirea tenului, urmeaza....un sapun cu piure si suc de rosii...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu