Un produs Blogger.

Oua inchistrite sau impodobirea oualelor cu diverse desene (oua incondeiate in Bucovina)

Dai dovada de simpatie?

Iti place acest post?

Oua inchistrite - La tara, în unele zone, s-a pastrat obiceiul de a împodobi ouale rosii cu diverse desene, mai mult sau mai putin complicate. Asa apar ouale încondeiate sau, cum se spune în Bucovina, regiune istorica în care aceasta traditie este ridicata la rangul de arta, inchistrite.
 Pentru inchistrirea oualor, se foloseste un instrument numit chisitå, confectionat dintr-o bucåtica de lemn ca o lopetica, având la unul dintre capete un tub din tablå subtire, prin care este introdus un fir de par din coada de cal. Chisita se înmoaie în ceara topita, dupa care se deseneaza, cu ajutorul ei, pe coaja oualor, modelele dorite. Dupå ce s-a terminat desenul, ouale se cufunda în vasul cu vopsea, se lasa vreo 10 minute, apoi se scot, se lasa pâna se usuca, moment în care se sterge ceara de pe ele. Pe portiunile în care fusese ceara, coaja va ramâne albå.
 Gospodinele mai experimentate repeta opera¡iunea de mai multe ori, folosind vopseluri de culori diferite, pentru a obtine desene de o mare complexitate si frumusete.

Din partea casei:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Advertisements

Advertisements